Belajar Membuat Coklat Secara MudahSebagai makluman kepada pengunjung-pengunjung blog EasyChocs, tempahan kelas coklat boleh dibuat melalui email (easychoc@gmail.com) atau HP (019-5081786).


Kelas Membuat Coklat yang Mudah

Kelas coklat buatan tangan sesuai untuk individu yang ingin membuat coklat mengikut citrasa sendiri, mudah, sedap, murah dan halal. Pembuatannya hanya memerlukan peralatan sedia ada di rumah. Kemahiran yang diperoleh berpotensi membantu anda memulakan perniagaan dari rumah.

APA YANG AKAN DIPELAJARI:

Pelbagai jenis dan formulasi coklat: COUVERTURE, COMPOUND & MASAKAN

Teknik 'tempering' coklat couverture yang mudah untuk dilakukan di rumah TANPA menggunakan mesin atau bilik yang berhawa dingin. Cara membuat inti coklat "ganache" dan mempelbagaikannya.

Membuat sendiri (hands-on) 6 jenis coklat berasaskan coklat COUVERTURE (2 jenis coklat berkekacang dan 2 jenis coklat berinti ‘ganache’) dan COMPOUND (coklat marble dan coklat berperisa)

Mendapatkan panduan tentang: Permilihan dan penjagaan acuan coklat; Sumber untuk mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap; Menyimpan dan membungkus coklat

JADUAL

Setiap Sabtu (9.30 am - 3.00 pm). Terhad untuk maksima 3 orang setiap kelas. Tarikh boleh dipilih jika mendaftar bersama rakan. Pengesahan kelas perlu dibuat seminggu awal.

KADAR BAYARAN

RM 250 termasuk nota dan bahan-bahan yang digunakan. (Anda akan membawa pulang minimum 50 biji coklat (sila bawa bekas). Bayaran semasa kelas.

LOKASI

186, Jalan Desa Aman S16/8, Taman Desa Aman, 09410 Padang Serai, Kedah.

Pn. Aishah Isnin - Tel: 019-5081786
Map ke rumah saya terdapat dalam Google Maps

Friday, July 2, 2010

Peserta bulan April-Jun 2010

Assalamualaikum semua,

Maaf kepada pengunjung blog ini kerana saya dah lama tak update. InsyaALLAH saya masih mengadakan kelas walau tidak dapat mengadakannya setiap minggu. Kepada yang berminat terutamanya yang berada di Utara bolehlah call saya terus untuk bertanya.


Disini disertakan gambar peserta2 bulan April-Jun 2010.


Pn Hazimah sedang membuat ganachePn Najwa sedang menyimpan coklat yang telah di siapkan

Rosliza dan Kak Fatimah sedang membuat coklat


Dari kanan: Siti Norlis, Suhana dan Ruhida. Masing2 sedang sibuk membuat coklat


Teknik baru yang di ajar kali ini adalah menggunakan transfer sheet untuk mendapatkan corak pada coklat. Di bawah adalah beberapa contoh coklat yang telah dibuat.Coklat oreo, corak menggunakan transfer sheet & sugar imageJuga contoh coklat oreo bersaiz kecil


Coklat berbentuk ikan


No comments:

Post a Comment