Belajar Membuat Coklat Secara MudahSebagai makluman kepada pengunjung-pengunjung blog EasyChocs, tempahan kelas coklat boleh dibuat melalui email (easychoc@gmail.com) atau HP (019-5081786).


Kelas Membuat Coklat yang Mudah

Kelas coklat buatan tangan sesuai untuk individu yang ingin membuat coklat mengikut citrasa sendiri, mudah, sedap, murah dan halal. Pembuatannya hanya memerlukan peralatan sedia ada di rumah. Kemahiran yang diperoleh berpotensi membantu anda memulakan perniagaan dari rumah.

APA YANG AKAN DIPELAJARI:

Pelbagai jenis dan formulasi coklat: COUVERTURE, COMPOUND & MASAKAN

Teknik 'tempering' coklat couverture yang mudah untuk dilakukan di rumah TANPA menggunakan mesin atau bilik yang berhawa dingin. Cara membuat inti coklat "ganache" dan mempelbagaikannya.

Membuat sendiri (hands-on) 6 jenis coklat berasaskan coklat COUVERTURE (2 jenis coklat berkekacang dan 2 jenis coklat berinti ‘ganache’) dan COMPOUND (coklat marble dan coklat berperisa)

Mendapatkan panduan tentang: Permilihan dan penjagaan acuan coklat; Sumber untuk mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap; Menyimpan dan membungkus coklat

JADUAL

Setiap Sabtu (9.30 am - 3.00 pm). Terhad untuk maksima 3 orang setiap kelas. Tarikh boleh dipilih jika mendaftar bersama rakan. Pengesahan kelas perlu dibuat seminggu awal.

KADAR BAYARAN

RM 250 termasuk nota dan bahan-bahan yang digunakan. (Anda akan membawa pulang minimum 50 biji coklat (sila bawa bekas). Bayaran semasa kelas.

LOKASI

186, Jalan Desa Aman S16/8, Taman Desa Aman, 09410 Padang Serai, Kedah.

Pn. Aishah Isnin - Tel: 019-5081786
Map ke rumah saya terdapat dalam Google Maps

Wednesday, February 3, 2010

Lewat update

Salam kepada semua pengunjung blog ini. Maaf terutama pada peserta-peserta kelas kerana tak update blog. Ada yang call tanya saya dah tak buat kelas ke tahun ni. InsyaALLAH saya akan adakan kelas membuat coklat hanya pada hari Sabtu sahaja. Jadi pada yang berminat terutamanya di bahagian utara bolehlah sms atau email saya.

Gambar aktiviti peserta-peserta bulan Disember 2009.


Pn Rahida sedang men'temper' coklat dan diperhatikan oleh anak buahnya.

Ini bakal usahawan muda, insyaALLAH. Depa sedang membuat coklat crispy.
Dari kanan: Zulaikha, Hawa dan Farhana.


Yang ini kawan saya Zairina. Dia balik kg bercuti saya ajak ikuti kelas coklat.
Sekarang baru dia faham kenapa coklat buatan tangan mahal. Terasa penat bila selesai kelas.


Pn Halina adalah tuan punya syarikat Halina Cookies di Utara. Dia dan suaminya telah mempunyai beberapa cawangan kedai di Kulim & Kepala Batas. Ini yang saya dah nampak, di tempat lain saya tak tahu. Hari tu tak tanya pula. Sekarang ni boleh lah tambah product di kedai.

Pn Wan Mahani sedang membuat shell coklat.
Ini pula gambar aktiviti peserta-peserta bulan Januari 2010.
En Ruslan memang minat memasak saya tengok dia cekap membuat coklat.

Pn Muszalina sedang membuat ganache koko.

Dari kiri: Salmah, Wati & Dina. Masing2 juga tak lepas peluang mengambil gambar semasa membuat coklat, boleh juga rujuk langkah2 yang telah dibuat semasa kelas.

Ini gambar2 yang dapat saya share. Semuga peserta2 kelas coklat akan dapat mengembang kemahiran yang ada dan menjadi usahawan seperti kak Fiza daripada Inang Sari. Tengoklah posting awal saya, Kak Fiza adalah peserta kelas pertama saya yang telah mencapai kejayaan sebagai usahawan. Cik gu baru nak bermula sikit2 mengambil tempahan tahun ini.
Masa cepat saja berlalu dan dah habis pun bulan Januari 2010. Kalau masa tak di gunakan dengan sebaiknya ia tetap akan meninggalkan kita. Sama2lah kita ingat mengingati agar dalam kesibukan ini kita tidak lupa untuk berusaha menyiapkan persiapan kita yang satu hari akan bertemu dengan ALLAH. Dunia ini hanya sementara dan akhirat juga tempat kembali yang kekal.

No comments:

Post a Comment