Masa meninggalkan kita dengan pantasnya, dah habis pun bulan shawal. Saya baru nak tunjukkan antara coklat yang saya sediakan untuk hari raya. Alhamdulillah bila buat coklat weekend cik abang nak tolong. Almaklum masa pun terhad, nak buat masa hari tak kerja, siang hari aja. Malam nak sama2 rebut solat terawih di masjid. Ramadhan datang setahun sekali, peluang ganjaran yang ALLAH beri ni mesti kita rebut juga. Hal2 kehidupan di dunia kita pulun, bab akhirat lagi nak kena jaga & pulun sebab di akhirat lagi kita nak hidup berkekalan. Ngeri bila muhasabah diri, sikit nya amalan yang ALLAH suruh dapat di laksanakan, itu pun tak sure berkualiti ke tidak. Semuga amalan baik yang telah kita usahakan pada bulan Ramadhan dapat terus di laksanakan dengan istiqamah pada hari2 seterusnya sehingga jumpa lagi Ramadhan tahun hadapan insyaALLAH.
Ok tengok lah gaya cik abang saya sedang membuat coklat tempering, tapi sebenarnya yang paling dia suka tolong adalah semasa mengeluarkan coklat daripada mold.
Di bawah ni adalah antara coklat raya yang saya buat. Maklumlah tahun ni dah pandai buat coklat, biskut2 semua dah letak tepi.
Ini kegemaran saya, lepas coklat putih di temper masukkan aja apa yg suka. Disini saya masukkan oat, almond cut, kismis & dark chocolate untuk hiasan.
Abang dia nak jaga kesihatan, dia suka yang ada dark chocolate. Saya buat dua lapisan atas dark bawah milk chocolate, bahagian tengah letak badam (bentuk badam) dan kismis (bentuk empat segi)
No comments:
Post a Comment