Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak dan selamat berpuasa kepada pelajar-pelajar dan pengunjung-pengunjung EasyChoc. Sudah lama saya tak buat posting .... rasa rindu pulak untuk berkongsi cerita ... beberapa hari yang lalu, saya sempat browsing internet untuk cari maklumat-maklumat tentang coklat .... singgah sat di Youtube terjumpa pulak video di bawah ni .... video ni tentang kedai coklat .... seronok jugak kalau kita dapat bukak kedai macam nie ....mungkin idea kedai seperti ini boleh disimpan sebagai kedai future-plan ... manalah tahu satu hari nanti ada kedai EasyChoc di bandar Kulim ...
Sebagai makluman kepada pengunjung-pengunjung blog EasyChocs, tempahan kelas coklat boleh dibuat melalui email (easychoc@gmail.com) atau HP (019-5081786).
Kelas Membuat Coklat yang Mudah
Kelas coklat buatan tangan sesuai untuk individu yang ingin membuat coklat mengikut citrasa sendiri, mudah, sedap, murah dan halal. Pembuatannya hanya memerlukan peralatan sedia ada di rumah. Kemahiran yang diperoleh berpotensi membantu anda memulakan perniagaan dari rumah.
APA YANG AKAN DIPELAJARI:
Pelbagai jenis dan formulasi coklat: COUVERTURE, COMPOUND & MASAKAN
Teknik 'tempering' coklat couverture yang mudah untuk dilakukan di rumah TANPA menggunakan mesin atau bilik yang berhawa dingin. Cara membuat inti coklat "ganache" dan mempelbagaikannya.
Membuat sendiri (hands-on) 6 jenis coklat berasaskan coklat COUVERTURE (2 jenis coklat berkekacang dan 2 jenis coklat berinti ‘ganache’) dan COMPOUND (coklat marble dan coklat berperisa)
Mendapatkan panduan tentang: Permilihan dan penjagaan acuan coklat; Sumber untuk mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap; Menyimpan dan membungkus coklat
JADUAL
Setiap Sabtu (9.30 am - 3.00 pm). Terhad untuk maksima 3 orang setiap kelas. Tarikh boleh dipilih jika mendaftar bersama rakan. Pengesahan kelas perlu dibuat seminggu awal.
KADAR BAYARAN
RM 250 termasuk nota dan bahan-bahan yang digunakan. (Anda akan membawa pulang minimum 50 biji coklat (sila bawa bekas). Bayaran semasa kelas.
LOKASI
186, Jalan Desa Aman S16/8, Taman Desa Aman, 09410 Padang Serai, Kedah.
Pn. Aishah Isnin - Tel: 019-5081786
Map ke rumah saya terdapat dalam Google Maps
APA YANG AKAN DIPELAJARI:
Pelbagai jenis dan formulasi coklat: COUVERTURE, COMPOUND & MASAKAN
Teknik 'tempering' coklat couverture yang mudah untuk dilakukan di rumah TANPA menggunakan mesin atau bilik yang berhawa dingin. Cara membuat inti coklat "ganache" dan mempelbagaikannya.
Membuat sendiri (hands-on) 6 jenis coklat berasaskan coklat COUVERTURE (2 jenis coklat berkekacang dan 2 jenis coklat berinti ‘ganache’) dan COMPOUND (coklat marble dan coklat berperisa)
Mendapatkan panduan tentang: Permilihan dan penjagaan acuan coklat; Sumber untuk mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap; Menyimpan dan membungkus coklat
JADUAL
Setiap Sabtu (9.30 am - 3.00 pm). Terhad untuk maksima 3 orang setiap kelas. Tarikh boleh dipilih jika mendaftar bersama rakan. Pengesahan kelas perlu dibuat seminggu awal.
KADAR BAYARAN
RM 250 termasuk nota dan bahan-bahan yang digunakan. (Anda akan membawa pulang minimum 50 biji coklat (sila bawa bekas). Bayaran semasa kelas.
LOKASI
186, Jalan Desa Aman S16/8, Taman Desa Aman, 09410 Padang Serai, Kedah.
Pn. Aishah Isnin - Tel: 019-5081786
Map ke rumah saya terdapat dalam Google Maps
Saturday, August 22, 2009
Jom buat kedai cam ni
Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak dan selamat berpuasa kepada pelajar-pelajar dan pengunjung-pengunjung EasyChoc. Sudah lama saya tak buat posting .... rasa rindu pulak untuk berkongsi cerita ... beberapa hari yang lalu, saya sempat browsing internet untuk cari maklumat-maklumat tentang coklat .... singgah sat di Youtube terjumpa pulak video di bawah ni .... video ni tentang kedai coklat .... seronok jugak kalau kita dapat bukak kedai macam nie ....mungkin idea kedai seperti ini boleh disimpan sebagai kedai future-plan ... manalah tahu satu hari nanti ada kedai EasyChoc di bandar Kulim ...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment