Belajar Membuat Coklat Secara MudahSebagai makluman kepada pengunjung-pengunjung blog EasyChocs, tempahan kelas coklat boleh dibuat melalui email (easychoc@gmail.com) atau HP (019-5081786).


Kelas Membuat Coklat yang Mudah

Kelas coklat buatan tangan sesuai untuk individu yang ingin membuat coklat mengikut citrasa sendiri, mudah, sedap, murah dan halal. Pembuatannya hanya memerlukan peralatan sedia ada di rumah. Kemahiran yang diperoleh berpotensi membantu anda memulakan perniagaan dari rumah.

APA YANG AKAN DIPELAJARI:

Pelbagai jenis dan formulasi coklat: COUVERTURE, COMPOUND & MASAKAN

Teknik 'tempering' coklat couverture yang mudah untuk dilakukan di rumah TANPA menggunakan mesin atau bilik yang berhawa dingin. Cara membuat inti coklat "ganache" dan mempelbagaikannya.

Membuat sendiri (hands-on) 6 jenis coklat berasaskan coklat COUVERTURE (2 jenis coklat berkekacang dan 2 jenis coklat berinti ‘ganache’) dan COMPOUND (coklat marble dan coklat berperisa)

Mendapatkan panduan tentang: Permilihan dan penjagaan acuan coklat; Sumber untuk mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap; Menyimpan dan membungkus coklat

JADUAL

Setiap Sabtu (9.30 am - 3.00 pm). Terhad untuk maksima 3 orang setiap kelas. Tarikh boleh dipilih jika mendaftar bersama rakan. Pengesahan kelas perlu dibuat seminggu awal.

KADAR BAYARAN

RM 250 termasuk nota dan bahan-bahan yang digunakan. (Anda akan membawa pulang minimum 50 biji coklat (sila bawa bekas). Bayaran semasa kelas.

LOKASI

186, Jalan Desa Aman S16/8, Taman Desa Aman, 09410 Padang Serai, Kedah.

Pn. Aishah Isnin - Tel: 019-5081786
Map ke rumah saya terdapat dalam Google Maps

Sunday, December 5, 2010

Ice cream durian

Salam semua,

Ari ni nak share resipi ice cream durian. Ice cream durian sekarang dah jadi kegemaran suami saya. Anak2 pula suka perasa strawberry.

Ice cream durian

500gm Whipping Cream
200gm susu pekat manis
200gm isi durian
1/2 sudu teh garam
50gm Classic Dark Couverture Sicao (untuk hiasan)

Cara-caranya:
1)Pukul whipping cream yang sejuk dengan mixer pada kelajuan yang tinggi sehingga 'peak' .
2)Kemudian campurkan whipping cream yang sudah 'peak' dengan susu pekat. Setelah sebati,campurkan isi durian dan kacau rata.
3)Hiaskan dengan coklat mengikut kesukaan

Ice cream strawberry & mango (Resipi asal dari homechoc)

250gm Whipping Cream
150gm susu pekat manis
40gm MEC3 Strawberry dan Manggo (boleh dibeli di homechoc)
50gm Classic Dark Couverture Sicao (untuk hiasan)

Cara-caranya:
1)Pukul whipping cream yang sejuk dengan mixer pada kelajuan yang tinggi sehingga 'peak' .
2)Kemudian campurkan whipping cream yang sudah 'peak' dengan susu pekat. Setelah sebati,campurkan MEC3 Resberry dan kacau rata.
3)Hiaskan dengan coklat mengikut kesukaan


Ice cream durian, strawberry dan mango

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment